Budapest zöld szívei – parkok, zöld területek

BP zold szivei HU sm

A városban is vágyik a természet után, a városban járva-kelve szívesen állna meg egy pillanatra? Keresse fel ezeket a helyeket, ahová mi is nagyon szívesen járunk, és egy croissant és/vagy egy jó könyv társaságában élvezze a napsütést, és a pillanatot.

Kopaszi-gát

10 hektáros terület a Rákóczi-híd lábánál. Nagyon szépen gondozott zöld terület, ahol a gát egyes részein, ha kedvünk tartja, a vízbe is lógathatjuk a lábunkat, vagy barátkozhatunk a kacsákkal, akik örömmel vesznek némi harapnivalót. A park füve gondozott, öntözött, rengeteg padot találunk itt, ahol megpihenhetünk, de aki egy kávét kortyolgatna inkább, azt is számos terasszal rendelkező kávézó és étterem várja. Kisgyermekeseknek játszótér és jásztóház áll a rendelkezésükre.

icon info

Hol?

A Rákóczi-híd budai lábánál

Megközelítés a panziótól

A panziótól a Petőfi-híd budai hídfőjétől a 153-as busszal a Magyar Tudósok körútjáig utazva kényelmesen besétálhatunk a Kopaszi-gáthoz. Ez kb. 25 percet vesz igénybe összesen.

Nyitvatartás

06:00-02:00

Margitsziget

Budapest zöld szívének is szokás nevezni a szigetet. IV. Béla magyar király szentté avatott lányáról, Margitról kapta a nevét. Margitot édesapja a tatárjárás egyik vesztett csatája után kétségbeesésében felajánlotta Istennek Magyarország megmentéséért. A tatárok kiűzése után Béla be is tartotta ígéretét, és lányának a szigeten építtetett kolostort. Margit itt élt és halt is meg, a kolostor romjai ma is láthatóak a szigeten. Érdemes még elsétálni a sziget északi vége felé, ahol egy modern és egy patinásabb, régebbi szállodát találunk egymás mellett, az egyik – a régebbi - a Grand Hotel Margitsziget a régi fürdőkultúra békeidejére emlékeztet minket hatalmas árnyékos teraszán kávét kortyolgató vendégei révén.

Telepedjünk le mi is egy padra, vagy egy plédre és élvezzük a napsütést, vagy a rengeteg virág okozta színkavalkádot. A Margitsziget déli bejáratánál egy óriási szökőkutat is találunk, mely időről időre zenél.

Nyári melegben a Palatinus strand kínál felüdülést számos élményelemekkel gazdagított medencéjével. Bringót (négykerekű speciális kerékpárhoz hasonlóan hajtható járgány) is bérelhetünk, ha kevésbé érzünk kedvet a sétához. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nyaranta nagyon színvonalas könnyű- és komolyzenei, színházi programok várják az érdeklődőket.

icon info

Hol?

A Margit-híd és az Árpád-híd között a Dunán.

Megközelítés a panziótól

Utazzunk a 4-es vagy 6-os villamossal a Széll Kálmán tér irányába, a Margitsziget megállóhelynél szálljunk le és gyalogoljunk be. A 2-es villamossal a Jászai Mari térig utazva is besétálhatunk a szigetre.

Olimpia-park

A park a Parlament és a Jászai Mari tér között félúton található, kerítéssel körülvett terület, ahol bátran leheveredhetünk a fűre, vagy találhatunk magunknak egy szimptakis padot, melyek számos méretben és formában elérhetőek itt. Egyik kedves és egyben kikapcsoló elfoglaltság is lehet a park előtt elhaladó hajókat és a vizeket figyelni néhány percig. A játszótérnek köszönhetően sok kisgyermekes család is látogatja a parkot.

Az Olimpia-park bejáratánál kis pontok rajzolják ki a világtérképet, és rajta azokat a városokat, amelyek már otthont adtak olimpiai játékoknak. Az Olimpikonok-tere a tér közepén található, aki szereti a sportot, itt elolvashatja az összes magyar olimpikon nevét és a sportágat, amelyben olimpiai aranyérmet szerzett.

icon info

Hol?

A Kossuth-tér és a Jászai Mari tér között félúton

Megközelítés a panziótól

A Boráros térről a 2-es villamossal utazzunk a Kossuth-térig, és onnan sétáljunk be.

Nyitvatartás

07:00-20:00

Károlyi-kert

A belváros legrégebbi kertje, a Károlyi-kert. Az egykori palotakertből közparkká alakított kertben üljünk le egy padra és élvezzük a madárcsicsergést, az épületek között megbújó kert igazi paradicsom a városi madaraknak. A kert egykor a Károlyi-palota magánkertje volt. A történelem zavaros időszakaiban többször megrongálódott, vagy teljesen tönkre is ment, de ma igazi üde színfoltja a városnak ez az angol park stílusú kert.

A park stílusa ötvözi a barokk korra utaló mértanias és az angolkertre emlékeztető kialakítást kanyargós sétányokkal.

A kertnek egy saját nyuszija is van, akit mindenki nagy szeretettel vesz körül, a nyúl egy menhelyen élt előtte, így talán élvezi, hogy ilyen szép környezetbe került.

icon info

Hol?

A Kálvin-tér közelében

Megközelítés a panziótól

A Kálvin-téren gyalogoljunk a Kecskeméti utcán, majd pedig forduljunk jobbra a Magyar utcába, amelyen tovább haladva egyenesen „belebotlunk” a kertbe.

Nyitvatartás

08:00-21:00